VENTOUX OP ROLLEN 16
Scorebord      Scorebord Ventoux-op-Rollen 16

Bekijk ook het fotoalbum van de 16e Ventoux-op-Rollen.
Ventoux op Rollen XVI - 13 december 2014
4bikes indoor cycling, winnaars VoR16 Net als vorig jaar hadden we de parochiezaal van Heist-Station vastgelegd voor de intussen al zestiende editie van de Ventoux op Rollen. En opnieuw konden we de inschrijvingen voortijdig afklokken. Jammer genoeg kregen we nog een laattijdig forfait binnen, waardoor we voor de vervanging van deze ploeg in eigen rangen dienden te zoeken.

Maar niet getreurd, het deelnemersveld mocht er best wezen. Het beloofde een editie van hoog niveau te worden met spannende wedstrijden. Het zou drummen worden voor een plaatsje in de finale. Zo stonden maar liefst alle finalisten van vorig jaar opnieuw aan de start.
  • Keukens van Lommel - Bolado, de laureaten van vorig jaar, kwamen al voor de dertiende opeenvolgende maal aan de start. Voor ploegkapitein Chris Heylen was dit reeds zijn elfde deelname. In het verleden kaapte zijn team al vijfmaal de overwinning weg.
  • 4bikes indoor cycling, een ploeg van een aantal zeer sterke jongens met onder meer Anton Wouters, snelste renner van vorig jaar. Onder de naam Team Olympia trokken zij in het verleden al eens aan het langste eind: zij wonnen onze tiende editie.
  • ski-outlet.be, een sterke ploeg rond Dietrich Dils. Twee jaar geleden behaalden zij de overwinning en vorig jaar grepen ze er jammerlijk net naast, door mechanische pech in de finalerit.
  • De CD-Bikers, de ploeg samengesteld door Chris Deckers. Deze ploeg is al jaren een vaste waarde in onze finaleritten. Zij gingen voor een vijfde opeenvolgende finaleplaats.
Ook vier andere ploegen waren er vorig jaar al bij:
  • De Rappe Sjoepappe, van ploegkapitein Roel Volckaerts. Roel bracht opnieuw voormalig profrenner Evert Verbist aan de start.
  • Toer de Sol 1 & 2, een ploeg genoemd naar de de retro-koers die zij jaarlijks in Ranst organiseren ("voor renners met haar op de benen"). Net als vorig jaar schreven ze twee ploegen in, maar ze koesterden wel de stille hoop om deze keer beter te presteren.
  • Het team van de CD-Biker-Ladies, vier moedige dames die het aandurfden om de strijd aan te binden met 60 mannelijke concurrenten.
Van de acht overige ploegen hadden er twee in ’t verleden al deelgenomen:
  • De Spurtbommekes van kapitein Nick Van Hoof, een ploeg van enkele oud-leiders van Chiro Heist-Centrum. Zij grepen in het verleden al eens enkele keren nipt naast een finaleplaats. Misschien zou die knalprestatie voor dit jaar zijn?
  • Veutterap, de noodploeg uit eigen rangen. We waren benieuwd hoe zij het ervan terecht zouden brengen tussen al dat geweld op de rollen.
De zes resterende ploegen waren echte groentjes op de Ventoux op Rollen:
  • Buren on the Roll, uit "Achter de Hoven" (Itegem). Enkele Nissorappers die daar ook wonen hadden hun buren warm gemaakt om het ook eens te proberen op de rollen.
  • De Buizerds, de ploeg van Tim De Belder alias Pacha, goed bekend in café De Oude Ketel. Pacha heeft zich omgeschoold van cafébaas tot wielertoerist en bracht direct een ploeg op de been voor de Ventoux op Rollen.
  • Garmin en jfe.be, twee ploegen die werden aangebracht door Dietrich Dils. Het was de vraag wat deze ploegen in petto hadden, maar dat zij niet voor een meelopersrol zouden gaan was voor de start al duidelijk.
  • Team KaTiLi. KaTiLi staat voor Kasterlee, Tielen en Lichtaart, de drie gemeenten waaruit de leden van deze ploeg afkomstig zijn. En vermits het hier om beloftevolle wielrenners ging zou deze ploeg wel eens voor vuurwerk kunnen zorgen.
  • NGMT Cycling Team, een ploeg uit het Gentse (De Pinte). Deze ploeg bestond uit de organisatoren van het Belgisch Kampioenschap op Rollen. Zij kwamen eens kijken hoe de organisatie van een rollenkoers er bij ons in Heist aan toe ging.
Om kennis te maken met de rollen reden alle ploegen een proloog, die bestond uit een aflossingstijdrit over twee ronden. Deze proloog werd gewonnen door 4bikes Indoor Cycling, met een vrij ruime voorsprong op Keukens Van Lommel - Bolado. Derde werd ski-outlet.be en vierde de CD-Bikers. Toeval of niet, maar dit waren ook onze vier finaleploegen van vorig jaar. Maar dit wilde nog niets zeggen, want veel in de proloog wordt bepaald door het al dan niet vlot aflossen tussen ploegmaats. Vanaf nu zouden individuele kracht en klasse mee de doorslag geven.

Koers rijden is zere rijden

En dan begonnen we aan de races van ploeg tegen ploeg. In de eerste ronde vielen er geen verrassingen te noteren. Er was al wel een zeer scherpe tijd van Anton Wouters van 4bikes indoor cycling. Met 16"57 bleef hij minder dan twee tienden van het all-time snelheidsrecord van Frederique Robert (16"40).

In ronde 2 werd gestreden op het scherp van de snee. Zo behaalden in de eerste reeks de Buizerds en de Rappe Sjoepappe evenveel punten. Dankzij de snellere tijd van Steven Strackx gingen de Rappe Sjoepappe echter door naar de hogere finalepoule.
Ook voor de plaatsen in de finale bleef het telkens spannend tot de laatste rit. De drie ploegen van Dietrich Dils (allen in Garmin-truitje) kwamen uit in dezelfde reeks als Keukens Van Lommel - Bolado. Ondanks hun numerieke overwicht slaagden ze er niet in om het team van Chris Heylen uit de finale te houden. Samen met Keukens Van Lommel - Bolado ging jfe.be naar de finale. Zo verwees jfe.be hun kompanen van ski-outlet.be naar de poule voor de plaatsen 5 tot en met 8.
In de laatste reeks behaalde 4bikes indoor cycling een perfecte 20 op 20. De andere finaleplaats ging naar de retrofietsers van Toer de Sol 1. Zij hielden CD-Bikers en Team KaTiLi uit de finale.
Dit betekende dat twee van de vier finalisten van vorig jaar (ski-outlet.be en CD-Bikers) waren uitgeschakeld voor de finale.

Nog in de tweede ronde werd de besttijd van de avond scherper gesteld door Joeri Gouwkens met een supersnelle chrono van 16"45.

In ronde drie werd tenslotte gereden voor de einduitslag. In deze ronde werd de volgorde van de renners bepaald op basis van hun besttijd in de voorgaande rondes, zodat in de laatste ritten telkens de snelste renners tegen elkaar zouden uitkomen.

In de eerste finalepoule werd gestreden voor plaatsen dertien tot zestien. Dertiende werden De Buizerds van de Pacha. Toer de Sol 2 eindigde veertiende, ondanks de muziek van Guido Belcanto tijdens de rit van hun lookalike-Guido. Waarschijnlijk hadden ze hun energie gespaard om hun kompanen van Toer de Sol 1 aan te moedigen in de finale. Voor de vijftiende plaats haalde Veutterap het in een millimeterspurt van de dappere CD-Biker-Ladies. Toch een dikke proficiat voor deze dames om zich opnieuw op de rollen te wagen!
Joeri Gouwkens van 4 bikes indoor cycling, snelste renner VoR16
In de poule voor plaatsen negen tot twaalf ging de overwinning naar de mensen van het Open BK op Rollen, het NGMT Cycling Team. Zij werden negende. Tiende werden de Rappe Sjoepappe en elfde De Spurtbommekes, die er niet in slaagden te ontploffen. Buren on the Roll werden twaalfde, al bij al een mooi resultaat voor een eerste deelname.

In de reeks voor de plaatsen vijf tot acht stak ski-outlet.be er duidelijk bovenuit. De CD-Bikers werden zesde, toch een mooie prestatie na al de vervangingen die het team had moeten doorvoeren na enkele afzeggingen. Garmin (met een sterke Nick Ivanov) werd zevende en een moegestreden Team KaTiLi eindigde eervol achtste. Beide ploegen eindigden bij hun eerste deelname op een verdienstelijke ereplaats.

In de grote finale nam Wim Van Schaeren direct de bovenhand voor Keukens Van Lommel - Bolado. Daarna won Luc Hendrickx van 4bikes indoor cycling. Het pleit in de derde rit werd in een nek-aan-nek-race beslecht door Anton Wouters van 4bikes indoor cycling: het verschil tussen de eerste en de derde bedroeg in deze rit nauwelijks zeven honderdsten van een seconde. Zo had Joeri Gouwkens voldoende aan een derde plaats in de ultieme finalerit om de overwinning binnen te halen voor 4bikes indoor cycling vóór Keukens Van Lommel - Bolado. De overwinning in de allerlaatste rit met de snelste renners van de finaleploegen, ging naar Jan De Beuckelaer van Toer de Sol 1, waardoor zijn ploeg een derde plaats behaalde in de einduitslag. De vierde plaats tenslotte was voor jfe.be, een ijzersterk resultaat voor een eerste deelname.

De prijs voor de snelste renner was voor Joeri Gouwkens van 4bikes indoor cycling, die een kanontijd van 16"45 neerzette. In de all-time ranking komt hij daarmee op de tweede plaats. De tweede plaats in dit klassement was voor zijn ploegmaat Anton Wouters met 16"57 en de derde voor Luc Hendrickx, ook al van 4bikes indoor cycling met 16"79. Nooit eerder stonden drie renners uit hetzelfde team samen op het podium van dit klassement en dan nog alledrie met een tijd onder de 17"! Het was duidelijk dat er dit jaar geen maat stond op deze ploeg.

In totaal doken dit jaar liefst vierentwintig renners onder de 18 seconden, tegenover tweeëntwintig vorig jaar en zestien twee jaar geleden, wat aangeeft dat onze zestiende editie waarschijnlijk de sterkste ooit was.

Alle uitslagen van onze zestiende Ventoux op Rollen vind je terug op het scorebord. Elders op onze website kan je ook alle foto's van deze avond bekijken.

Tot slot bedanken we alle renners, sponsors, toeschouwers en sympathisanten voor een alweer sportieve en spannende avond.